Galblaas symptomen

Galstenen en/of een ontstoken galblaas zijn vrij goed te herkennen aan een aantal symptomen. Zeker wanneer er sprake is van een ernstig geval van galstenen, waarbij de galbuis volledig is afgesloten, zijn de symptomen zeer duidelijk.

Symptomen galstenen

Lang niet altijd zorgen galstenen voor symptomen. Ontstaan er wel symptomen, dan is er in eerste instantie vooral sprake van:
- Buikpijn: De galstenen zorgen voor pijn, omdat zij aan- of afvoerende vaten van de galblaas verstoppen. Deze obstructie is pijnlijk. Let op: het gaat hier niet om bloedvaatjes die verstopt zijn. De buikpijn is vooral aan de rechterkant van de buik, waar de galblaas zit. Bij diep in- en uitademen, bepaalde houdingen of bewegingen kan de pijn verergeren. De pijn is scherp en vaak vrij hevig.
- Misselijkheid en braken: Door de galstenen is de vertering niet optimaal en ook de afgifte van gal niet. Dit kan zorgen voor misselijkheid en braken.

- Ontkleurde ontlasting: In het gal zit de stof bilirubine. Dit is een afvalsstof die ontstaan wanneer oude rode bloedcellen worden opgeruimd. Bilirubine geeft ontlasting de bruine kleur. Wanneer de galbuis naar de darm volledig verstopt is, komt er geen billurubine meer in de darm terecht. Dit zorgt voor een ontkleuring van de ontlasting.
- Geelzucht: Wanneer gal en daarmee de bovengenoemde bilirubine niet langer via de galblaas naar de darmen kan door galstenen, gaat dit zich ophopen. De lever stopt niet met de productie van gal, maar kan het gal ook niet kwijt. Soms komt een deel van de bilirubine dan in de bloedbaan terecht. Dit kan zorgen voor een gele kleur van de huid.