Galblaas uitleg

Om goed te begrijpen wat er gebeurd bij galstenen, kan het nuttig zijn goed te begrijpen hoe de galblaas zelf werkt. Daarom leest u op deze pagina een eenvoudige uitleg van de werking van galblaas. De galblaas is een klein maar vrij belangrijk orgaan dat betrokken is bij de vertering van vetten.

Functie galblaas: opslag gal

Hoewel vaak anders wordt gedacht, produceert de galblaas zelf geen gal. De lever is verantwoordelijk voor de productie van het gal. Het gal gaat via enkele vaatjes naar één verzamelbuisje dat naar de galblaas loopt. Hier wordt het gal opgeslagen en iets ingedikt, tot het moet worden uitgescheiden. Gal wordt vanuit de galblaas uitgescheiden in het bovenste deel van de darm wanneer er vet voedsel binnenkomt.

Gal en de vertering van vetten

In het gal zitten stoffen die ervoor zorgen dat vetten minder samenklonteren. De werking is enigszins vergelijkbaar met die van zeep. Denk aan dikke vetdruppel in het water. Doe je hier zeep bij, dan vormt het vet niet langer één grote druppel maar heel veel kleine druppeltjes. Hetzelfde gebeurt in de darm.

Door de vetten in kleinere druppeltjes te veranderen, kunnen er meer enzymen tegelijk het vet gaan verteren. Je vergroot het oppervlakte van het vet, waardoor vertering sneller en makkelijker plaatsvindt. Het gal speelt dus een behoorlijk belangrijke rol bij de vetvertering. Zonder gal zal er bijna geen vet voedsel gegeten kunnen worden.