Galstenen

Galstenen ontstaan wanneer gal in de galblaas kristalliseert. Dat wil zeggen dat een vloeistof een vaste stof wordt. Het proces is vergelijkbaar met opgeloste suiker in de thee die op den duur weer suikerkristalletjes op de bodem vormt. Galstenen komen relatief veel voor. 30% van de mensen hebben galstenen, hoewel vooral ouderen galstenen hebben.

Galstenen, maar geen klachten

Zoals gezegd zal niet iedereen met galstenen hier daadwerkelijk last van hebben. Galstenen zullen zelden tot klachten blijven wanneer deze in de galblaas zelf zitten, of snel doorstromen naar de darmen. In de galblaas zelf zal een galsteen niet zomaar voor een obstructie zorgen. Wanneer de galsteen in de darm terecht komt, wordt deze gewoon uitgescheiden samen met de ontlasting. Pas wanneer galstenen vast komen te zitten in de vaatjes van en naar de galblaas kunnen er klachten gaan optreden. Ook wanneer de galstenen zorgen voor een galblaasontsteking treden er klachten op.

Klachten door galstenen

Lang niet iedereen met galstenen heeft hier ook daadwerkelijk last van. Galstenen zorgen pas voor problemen als ze zorgen voor een obstructie van vaatjes rond de galblaas. Vanuit de galblaas loopt een buisje naar de darmen. Dit buisje vervoert het gal naar de darmen. En of meer flinke galstenen kunnen dit buisje deels of volledig verstoppen. Hierdoor kan er niet langer gal naar de darmen stromen. Zeker vet voedsel zal hierdoor minder goed verteerd kunnen worden. Een verminderde doorstroming van de vaatjes van de galblaas als gevolg van galstenen zorgt ook voor onder andere pijn in de maagstreek en misselijkheid.

Bij een complete verstopping verliest de ontlasting ook zijn kleur. In het gal zit namelijk de stof billirubine. Deze stof geeft ontlasting de bruine kleur. Omdat de lever gal blijft produceren, maar dit gal niet kan worden afgevoerd door de aanwezigheid van galstenen, kan het ook in de bloedbaan terecht komt. Dit kan leiden tot een gele kleuring van de huid: geelzucht. Ook dit wordt veroorzaakt door billuribine. De stof hoort niet in het bloed te zitten maar zit daar wel. Dit geeft de huid een gele kleur.

Bekijk een compleet overzicht van de symptomen van galstenen op de pagina galblaas symptomen.