Ontstoken galblaas

De galblaas kan in sommige situaties ontstoken raken. In 95% van de gevallen ontstaan een ontstoken galblaas als gevolg van galstenen. In slechts een klein deel van gevallen spelen galstenen geen rol bij de galblaasontsteking.

Ontstaan galblaasontsteking

Een ontstoken galblaas zal vrijwel altijd het gevolg zijn van galstenen. Galstenen zijn niet gezond en moeten door het lichaam worden verwijderd, zeker wanneer de galstenen op plekken zitten waar het omliggende weefsel er last van heeft. Het gevolg zal soms een ontsteking zijn, wat eigenlijk juist voor meer klachten zorgt dan enkel de aanwezigheid van de galsteen. De ontsteking kan een acuut karakter hebben, waarbij de ontsteking vrij plotseling en eenmalig ontstaat, maar ook een chronisch karakter. Een chronisch ontstoken galblaas is langdurig ontstoken en meerdere keren. Vaak wordt de galblaas verwijderd bij een ontstoken galblaas.

Klachten ontstoken galblaas

Een ontstoken galblaas kenmerkt zich vooral door de aanwezigheid van een vrij hevige, scherpe pijn aan de rechterkant van de buik. Deze pijn kan erger worden door beweging, bepaalde houdingen en het diep in- en uitademen. Verder komt het vaak voor dat de ontstoken galblaas gepaard gaat met misselijkheid en braken. De vertering is door de ontsteking namelijk minder effectief en soms zal er teveel gal of juist te weinig gal vrijkomen, wat zorgt voor een disbalans in de vertering.

Herstel ontstoken galblaas

Meestal wordt ervoor gekozen de galblaas in zijn geheel, inclusief eventuele galstenen, te verwijderen bij een ontstoken galblaas. Bij een acute galblaasontsteking zal het lichaam soms vanzelf herstellen. Toch wordt de galblaas vaak alsnog verwijdert om te zorgen voor directe verlichting en om toekomstige klachten te voorkomen.